pwsz legnica
galeria filmowa
fotogaleria
wortal informacyjny pwsz legnica media  o nas
Wortal informacyjny Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej im. Witelona  w Legnicy
O kuchni dwudziestolecia międzywojennego w Bibliotece

Biblioteka Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej im. Witelona w Legnicy 7 czerwca 2018 r. zorganizowała szóste spotkanie integracyjne ze studentami z cyklu Biblioteka na Bis (Biblioteczna Integracja Studentów). Tym razem Biblioteka gościła studentów kierunku dietetyka. Spotkanie było kontynuacją Tygodnia Bibliotek, który w tym roku powiązany był z obchodami 100-lecia odzyskania przez Polskę niepodległości.  

Z inicjatywy Biblioteki PWSZ im. Witelona w Legnicy oraz mgr Katarzyny Traczuk-Bernat studenci kierunku dietetyka zaprosili nas w podróż po bogactwie smaków i zwyczajów kulinarnych II Rzeczypospolitej.

Studenci opowiedzieli o zmianach sytuacji społecznej w Polsce okresu międzywojennego, które zmusiły kobiety do łączenia obowiązków domowych z aktywnością zawodową. W tym czasie w polskich kuchniach pojawiły się też nowe urządzenia: lodówka oraz kuchenka gazowa. Konieczne było organizowanie specjalnych kursów, podczas których panie uczyły się te urządzenia obsługiwać.

Młodzi dietetycy opowiedzieli o potrawach, które w tym czasie jadano. Były wśród nich takie, które zostały już zapomniane we współczesnej kuchni, jak: raki, móżdżek, czernina, sztufada, różnego rodzaju leguminy, a także takie, które znamy i przyrządzamy do dzisiaj – rosół, barszcz, kapuśniak, krupnik czy grochówka.

Uczestnicy spotkania poznali ciekawe przepisy z epoki wraz z propozycjami ich modyfikacji tak, aby spełniały współczesne zalecenia żywieniowe, chociaż wszyscy zgodzili się, że najsmaczniejsze faworki, to te usmażone na smalcu i raz do roku na taki smakołyk możemy sobie pozwolić.

Zwrócono uwagę na to, że, co prawda, jadano tłusto, ale za to ważną pozycją w codziennym jadłospisie były warzywa, owoce i ryby, a żywność nie była przetwarzana w takim stopniu, jak dzisiaj. Co ciekawe, w międzywojennej kuchni na co dzień jadano produkty, które obecnie uważa się za luksusowe (parmezan, anchois, trufle czy raki).

Prezentację uświetniły piękne zdjęcia, na których mogliśmy zobaczyć sklepy, stragany, bary i restauracje oraz różnorodność ich form – od prowizorycznych budek na targowiskach – po luksusowe, pełne przepychu i blasku, wnętrza

2018-06-27

(biblioteka)

ZOBACZ GALERIĘ ZDJĘĆ

<< POWRÓT



Imieniny: Eustachego, Faustyny, Renaty Pogoda

Pogoda dla miejscowosci Legnica na dzisiaj

Temperatura: 19°C

Kierunek wiatru: poł-zach.
Szybkość wiatru: 7 km/h

Wschód slońca: 07:38
Zachód slońca: 19:58


© by Jacek Kowalski



PWSZ | Aktualności | fotogaleria | galeria wideo | media o nas | NewsLetter | kontakt | webmaster
stat4u